Wspólne oświadczenie organizacji pozarządowych w sprawie tzw. „ustawy kagańcowej” i postępującego upolityczniania sądów

Jako Akcja Demokracja, Amnesty International, Front Europejski, Helsińska Fundacja PrawCzłowieka, Komitet Obrony Demokracji, Obywatele RP oraz Ogólnopolski StrajkKobiet wyrażamy swoją solidarność z sędziami, którym dziś odbiera sięniezawisłość

Procedowana właśnie w Sejmie tzw. „ustawa kagańcowa” tworzy surowy system uznaniowych sankcji, pod których groźbą sędziowie mają siępodporządkować woli polityków będących u władzy. Ustawa ograniczy ich wolnośćwypowiedzi, swobodę orzekania – zniszczy ich niezależność.

Nie tylko nie ma na to naszej zgody, ale przestrzegamy polityczną władzę przed kolejną próbą zniesienia niezależności sędziów zapomocą szykan i represji. Ustawy kagańcowej nie da się pogodzić z prawem UniiEuropejskiej, a konsekwencje tego mogą być dotkliwe dla Polski. Sędziowie wciążmają w rękach prawne narzędzia przeciwdziałania próbom ich podporządkowaniawładzy i dowiedli własnej determinacji w ich stosowaniu. Narzędzia skutecznegosprzeciwu ma również obywatelskie społeczeństwo. Ta próba zamachu naniezależność sądów musi się skończyć porażką – tak, jak porażką okazały siępróby podporządkowania Sądu Najwyższego. Jej koszt obciąży władzę, ale równieżpaństwo.

Apelujemy do rządzących o rozsądek i wycofanie projektu. Nieważne z jakiej jesteście formacji, nieważne czy reprezentujecie władzę czy opozycję.Każdy z Was może stanąć przed sądem i tylko jego niezależność może zapewnić Wamuczciwy i sprawiedliwy proces – władza może się przecież zmienić. Zatrzymajciesię. Niezależne sądy muszą pozostać gwarancją sprawiedliwości, prawa i naszegowspólnego bezpieczeństwa.

Zdajemy sobie sprawę, że przed 2015 r. polski system sprawiedliwości nie funkcjonował bez wad. Co do tego, że wymaga naprawy ireformy zgadzamy się zarówno my, wielu polityków oraz polityczek, jak iśrodowisko sędziowskie. Takie przemiany jednak nie mogą odbywać się bez udziałuobywateli i obywatelek, odpowiedzi na ich potrzeby, a także bez poszanowaniazasad będących podstawą społecznego konsensusu.

­­­­Wciąż są w Rzeczypospolitej, a także w Europie, której jesteśmy częścią, niezależne sądy. Wciąż są odważni sędziowie, którzy będą niezłomnie działać w imię niezależnych, apolitycznych sądów i Polski przestrzegającej prawa UE. A my, obywatele i obywatelki, Polki i Polacy, Europejczycy i Europejki, niezmiennie będziemy ich w tych działaniach wspierać.

Obywatele Parlamentarzyści. Obywatele Posłowie i Obywatelki Posłanki. Obywatele Senatorowie i Obywatelki Senatorki. Nieważne z jakiejjesteście formacji, nieważne czy reprezentujecie władzę czy opozycję.Niezależne sądy są podstawą funkcjonowania demokratycznego państwa. To podstawadla Was i Waszych rodzin.

Każdy z Was może stanąć przed sądem i tylko niezależny sąd może zapewnić Wam uczciwy i sprawiedliwy proces. Władza może się przecieżzmienić, ale niezależne sądy muszą pozostać gwarancją sprawiedliwości. I prawa.Naszego wspólnego bezpieczeństwa.

Dzisiaj, tutaj pod Sejmem Rzeczypospolitej Polskiej wzywamy Was – zatrzymajcie się. Panie i panowie parlamentarzyści – nie wolno oddawaćtrzeciej władzy, władzy sądowniczej w zarząd jakiejkolwiek partii, jakichkolwiekpolityków, bo to w końcu wróci do Was i Waszych bliskich, do nas wszystkich –niczym niepodważalny wyrok. Bezlitośnie.

Warszawa, 11 stycznia 2020 r.

Strony: 1 | 2